Dragon Ball
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
 
Név:

Üzenet:
:)) :) :@ :? :(( :o :D ;) 8o 8p 8) 8| :( :'( ;D :$
 
Akira Toriyama
 


Toriyama Akira 1955 áprilisában született, Aichi prefektúrában, Nagoya peremkerületében. Már általános iskolás kora előtt is szeretett rajzolni, ekkor még leginkább csak állatokat és autókat. Első animációs filmélménye a Disney féle 101 kiskutya volt, ami igen nagy hatást tett rá. Általános iskolás évei alatt megismerkedett a mangákkal, majd az animékkel is, és mindennap rajzolgatott. Középiskolás korában ugyan kicsit eltávolodott ettől a világtól, inkább a TV és a filmek érdekelték, de jegyzetfüzeteit azért még ekkor is skicceivel díszítette. Toriyama ezt az időszakot így jellemzi: "Mókás időszak volt, mikor a legtöbb gyerek nem járt iskola utáni gyakorló iskolába. Mindenki odakint játszott, míg be nem sötétedett. És igen, mind normális felnőtt lett mikor felnőtt."

Mivel szeretett rajzolni, tervezésre szakosodott középiskolába jelentkezett. Ezek az idők sem bővelkedtek mangaolvasással, de a rajzolást nem hagyta abba. Az érettségi közeledtével szembekerült a pályaválasztás problémájával. 1974-ben grafikus tervezőként érettségizett a Kerületi Ipari Középiskolában (Prefectural Industrial High School), majd szülei akarata ellenére a továbbtanulás helyett a munkapiacot választotta. Elege volt már a tanulásból és hitte, hogy a rajztudása elég jó az igazi világhoz. Egy tervező-cégnél kapott állást, és elég ügyes volt, jó munkát végzett. De gondja támadt a koránkeléssel és gyakran elkésett. A nagyvállalati normáknak sem tudott mindig megfelelni, sokszor lehordták a nem megfelelő öltözéke miatt. Nem volt túl boldog, s végül közel 3 év után elege lett az egészből, kilépett. Persze ahogy otthagyta az állást, pénzügyi gondjai támadtak. Szórakozni szeretett volna, de nem volt rá kerete. Egy nap egy kávézóban észrevett egy mangarajzoló pályázati felhívást és megpályázta. Szüksége volt a nyereményre, és nagyon magabiztos volt. Mikor nem nyert semmit, nagyon csalódott lett. Gyorsan rajzolt egy újat és ismét beküldte, ismét nem nyert. De a Jump Comics szerkesztője (Torishima-san) bíztatására nem adta fel, s tovább próbálkozott, míg végül végre debütálhatott, s a Shuueisha, Japán legnagyobb manga kiadójának alkalmazottja lett, hivatásos mangaka.

1978 decemberében a népszerű Weekly Shonen Jump-ban jelent meg első mangája, a Wonder Island. A manga egy különös világba repíti olvasóit, ahol a halak a levegőben úsznak vízespalackkal a hátukon, majmok gördeszkáznak. Nem lett túl sikeres, de megértette, hogy vannak, akiket érdekelnek a képregényei. Ezt még két rövid története követte (Today´s Higlight Island, Tomato Girl Detective), de a siker még várakoztatta.

1980-ban jelentette meg a Dr. Slump című, gyerekeknek szóló mangáját, mely óriási siker lett a japán közönség előtt. Milliónyi példányszámban kelt el. Még csak 5 hete futott, mikor felkérték Toriyamát a történet meganimésítésére, ami a legnézettebb anime sorozat lett. Ez volt az első olyan manga, ami ennyire gyorsan befutott.

1984-ben fejezte be a mangát. Ezt követte második nagyobb sorozata, és egyben egy még nagyobb sikerű történet, a Dragon Ball. Megalkotásában egy korábbi rövid története, a Dragon Boy inspirálta. A történet folyamán a sorozat célközönsége a fiatalabb korosztályról az idősebb felé fordult (animében a Dragon Ball Z), amiben a DB karakterei már felnőttek. Ez a történet átsöpört egész Japánon, mint a forgószél. A belőle készült anime annyira népszerű lett, hogy a többi főműsoridős TV Show-al vetekedett. Ez lett minden idők legsikeresebb animéje. Később a FUNimation lefordította a részeket angolra, és a sorozat hódító útjára kelt az angol nyelvterület országaiban is.

1995-1996-ban mind a manga, mind az anime sorozat a végéhez ért. Ennek egyik oka az volt, hogy Toriyama-san úgy érezte, nem neki való a heti megjelenésre ütemezett hajszás meló. Egy sokkal kényelmesebb tempóra akart váltani, amiben több időt fordíthat saját magára és családjára. Az anime sorozat befejeztével egy új sorozat kezdődött Dragon Ball GT címmel, amelyben Akira csupán mint művészeti tanácsadó működött közre, a történet megírásában nem vett részt. Eldöntötte, hogy pontot tesz a Dragon Ball, Dragon Ball Z és Dragon Ball GT végére, így ő írta meg a DBGT utolsó részét.

E nagyobb sorozatai mellett, s után elkészült pár apróbb története is, melyek később egy-egy gyűjteményes kötetben jelentek meg (Toriyama Akira Marusaku Gekijou). Az egyik ilyen rövid történetével (MajinMuraNo Bubul) benevezett a ´97-es Jump magazine´s Reader Cup-ra (a Jump magazin olvasói kupája). Az olvasói kupa egy olyan verseny a Jump manga-művészei között, amire a mangakák rövid történetekkel pályáznak és az olvasók szavazhatnak a kedvencükre. A MajinMuraNo Bubul (kb. Kobold falubeli Bubul), amivel elnyerte az első helyezést, egy fiatal szörnyről szól (aki úgy néz ki, mintha egy kékszínű mini Majin Buu lenne), aki egy másik dimenzióban él, egy szörnyekkel teli világban. Egy bankrabló ráakad a két világ közötti portálra, és találkozik Bubullal és az öccsével...

A Dragon Ball/Z/GT anime befejeztével visszatért a mangarajzolás világába. A Dragon Ball utáni első hosszabb mangája a Cowa! (Félelmetes!) volt. Egy rövid sorozat pár szörnygyerek kalandjairól. Majd a Kajika, és SandLand (HomokVilág) következett. Néha még most is elszórakoztatja közönségét rövidebb történetekkel, amik közül a legpikánsabb a Neko Majin Z nevezetű, mostanra már talán sorozatnak mondható rövid történetei, amiben saját nagysikerű munkáját, a Dragon Ball-t parodizálja ki.

Részt vett még pár olyan videojáték tervezésében is, mint a Toruneko no Daibouken, a Chrono Trigger, és a Dragon Quest. Ez utóbbiból később anime is készült (majd manga, azonban ahhoz Toriyamának nincs köze). A Tobal No. 1 és a Tobal No 2. című verekedős játékok karaktereinek tervezésében is részt vett. És ha már videójátékokról van szó, Toriyama-san beszerzett egy Machintos számítógépet és a modern technológiát használja némely munkája színezésében. Pl. így készült a Marusaku Gekijou harmadik kötetének borítója is, és valószínűleg a Cowa teljes első fejezete. Toriyama mester megjegyzése: "KonpuutaWa sugoi!" - "A számítógépek bámulatosak!"

Toriyama-san összes képregénye megegyezik valamiben: mind ugyanabban a világban játszódik. Minden karaktere találkozik ott. Ezért van, hogy Arale a Dr. Slump-ból ellátogat a Csodák szigetére (Wonder Island), vagy hogy Goku a Dragon Ball egyik részében Pinguin faluban köt ki és összefut Arale-vel. Toriyama egy elég produktív művész, megalapította saját stúdióját: a Bird Studio-t (Tori=Bird=Madár), ahol aszisztenseivel dolgozik. Rengeteg történetet írt a fiatal közönségnek és a Dragon Ball Z az egyetlen, amit idősebb korosztály számára készített, főképp a tinédzsereknek. Ami a legcsodálatosabb a munkáiban, hogy minden kitalált ötletére épül egy újabb ötlet. Ilyen pl. a Dragon Boy <-> Dragon Ball kapcsolata is. Saját mangája sikeres TV sorozatba adaptálásán túl, Toriyama résztvett egy egyedi, 50 perces animációs film készítésében (Ikimarusama és Shinsukesama), amiben bemutathatta, hogy van annyira jó animációs rajzfilmek készítésében, mint saját mangáiban. Ez egy olyan produkció volt, amiben a Dragon Ball humora és a DBZ nagyszabású akciói keveredtek. De igazság szerint nem ez volt a legjobb munkája. Ez az eredetiség, ami Toriyama Akirát napjaink legkeresettebb szerzőjévé tette. Két évvel később, megrendezett egy show-t, ami körbeutazta a Japán szigeteket, azért hogy bemutassa az összes munkáját.

Toriyama-san 174 cm magas, családközpontú ember. Két gyermeke van, egy fiú és egy lány, akiket elkényeztet. Ha munka közben nincsenek körülötte az aszisztensei, általában bekapcsolja a TV-t, hogy legyen társasága. Amúgy elég félénk természetű ember, s jobban szereti a vidéki környezetet, mint a városit. Ebből a természetéből meríti mangái környezetét és légkörét, ezért lakik Gokou falusi környéken. Saját magát egy robot képében ábrázolja, vagy egy gázálarcos avagy maszkos ember képében. Természetére utal trópusi klímán játszódó történetei is, mivel utálja a hideget. Aichi prefektúrabeli háza is egy a forgalomtól távol eső helyen van, de szívesebben lakna egy annál még falusibb környezetben. Ezt az ötletét a családja nem preferálja. ^_^*

Szabadidejét legszívesebben családjával tölti. Emellett modelleket épít, videójátékokkal játszik, vagy épp motorozik. Az évek során rengeteg féle háziállatot szedett össze. Kutyákat, macskákat és madarakat. Sőt még trópusi halakat is. A kedvenc hala a "kongou-fugu". (bár hogy az micsoda? O_o) Amellett, hogy ennyire szereti az állatokat, halálosan irtózik a patkányoktól.

Még pár adalék... Kedvenc dolgai: kocsik, motorok, műanyag figurák (puramo), filmek, kutyák, nők, stb... Amiket útál: elutasítások (botsu), egerek/patkányok, munka, stb... Csatái: Több mint 10 éven keresztül folyamatosan és hősiesen küzdött a "botsu"-k ellen.

 

 
 
 
 
 
 
 

 

 

Aki támogatni szeretné az oldalt, az alábbi gomra kattintva teheti meg.

 

 
ingyenreklám bannercsere
ingyenreklám bannercsere

A saját horoszkóp ismeretébõl felismerhetõ sok más eddig nem is gyanított képesség, ami szerint jobbá tehetjük életünket    *****    A végtelen szeretet az egyetlen igazság Minden más illúzió    *****    https://nyerj-autot.hu/uid/yKTEgg7MwdrJZGRk NYERJ AUTÓT!    *****    NYERJ AUTÓT! Nincsenek további feltételek: ha regisztráltál, akkor nyerhetsz. Minél több sorsjegyed van, annál nagyobb eséllyel vagy nyerõ. Ha nyertél, Tiéd az aut&oacu    *****    Szeretnél saját lovat?De nem engedheted meg magadnak? Katt!Nevelj nálunk virtuálisan! Nevelj, tenyéssz versenyezz!    *****    Döntsük meg a korábbi rekordot! KATT KATT KATT KATT a Digimonweb rád vár!!! KATT KATT KATT    *****    &#10070; &#10070; &#10070; &#10070; &#10070; Silhouette in the Darkness &#10070; The Vampire Diaries & The Originals, egy csipetnyi Pokollal &#10070; &#10070; &#10070; &#10070; &#10070;    *****    Asztrológiai tanacsadás egy konkrét kérdésre a Kérdõasztrológia HORARY segítségével és ezen TUDÁS OKTATÁSA, CSAK NÁLAM!    *****    Ebertin: Kozmobiológia címû asztrológiai könyve CSAK NÁLAM! PDF formátumban megrendelhetõ!    *****    Luxus lakások, medencés üdülõk, Eladó ingatlanok Simonyi ingatlan Debrecen, Balaton Simonyi ingatlan Debrecen, Balaton    *****    Napi meditációk &#8211; és egyéb ezoterikus olvasmányok, Asztrológiai cikkek, érdekességek az okkult világból    *****    A gyógyító bioenergia titka    *****    LÉGY A MAGAD ASZTROLÓGUSA! Tanuld velem az asztrológiát, a kérdõ horoszkóp értékelését is! Profi tananyaggal segítelek!    *****    A horoszkópunk ismerete, hatalmas lehetõségeket kínálhat döntéseinkben. Rendeld meg most és 3 év elõrejelzés ajándék!!!    *****    Bármilyen rák betegség heteken belül gyógyítható    *****    Legpontosabb egészségügyi és párkapcsolat horoszkóp elemzés, csak nálam! KERESS BIZALOMMAL!    *****    ÁGICA ÉLETMÓDVÁLTÁSA, UPDATE RENDSZERERL! HA ÉRDEKEL TARTS VELEM!    *****    Új lovas szerepjáték! * Új lovas szerepjáték! * Lépj be a lovak csodálatos világába!    *****    NYITÁS -> ÉLETMÓDVÁLTÁS ÁGICÁVAL & UPDATE VILÁG <- NYITÁS    *****    JÓK ÉS ROSSZAK ISKOLÁJA - ismerd meg a részleteket a mesérõl